خطرات اصلی در یک آتش سوزی، محصولات سمی احتراق هستند. به خصوص در فضاهای محدود مانند ساختمان ها، وسایل نقلیه و غیره. آتش همیشه با ایجاد دود سمی و اثر بر روی سیستم تنفسی انسان در ارتباط است.نه تنها گازهای سمی در مجاورت آتش می تواننند ناتوان کند و یا بکشند بلکه آنها می توانند به سرعت به مناطق دیگر گسترش یابند. از این رو بسیار مهم است که منسوجات و مواد دیگر از نظر استعداد آنها برای انتشار محصولات احتراق ارزیابی گردند. در جدول زیر رایج ترین گونه های سمی و اثرات آنها بر انسان ذکر شده است.
ترجمه شده توسط مهندس مسعود طایفی
همه آتش ها سبب کاهش اکسیژن در مجاورت خود می شوند اگر اکسیژن کمتر از 6% حجمی شود (هوای معمولی دارای 21% است) مرگ رخ می دهد.
گونه سمی، مانند هیدروژن کلراید از پوشش پی وی سی و اکرولین از الیاف سلولزی همچنین می توانند بوجود آیند. علاوه بر این، ترکیبات آنتیموان که در با هالوژن ها (کلر یا برم) برای اعطا کردن خواص تاخیر دهنده شعله در الیاف نساجی و پوشش ها استفاده می شود، می توانند اثرات کوتاه مدت و بلند مدت در بدن ایجاد کنند.
مواد ایجاد شده در اثر سوختن، منشاء و اثرات شیمیایی آنها بر انسان
محصول | منشاء | اثر شیمیایی بر انسان |
کاهش اکسیژن | همه آتش ها | سردرد و سرگیجه – 12-15% <6% – مرگ در 6 تا8 دقیقه |
منواکسید کربن | همه آتش ها، مواد دارای کربن | 2000ppm – مرگ پس از 45 دقیقه 5000 ppm – مرگ در حدود 5 دقیقه |
دی اکسید کربن | همه آتش ها، مواد دارای کربن | 5% سردرد، سرگیجه و تهوع – 10-7% – مرگ در حدود 5 دقیقه |
هیدروژن سیانید | نایلون، ابریشم و غیره. | 180ppm – مرگ پس از 10 دقیقه 300 ppm – مرگ فوری |
هیدروژن کلراید | پلی وینیل کلراید و غیره. | 2000 ppm – مرگ در حدود 5 دقیقه |
هیدروژن برماید | محصولات تاخیر دهنده شعله | 500ppm – مرگ پس از 10 دقیقه |
هیدروژن سولفاید | پشم | 1000ppm – مرگ در حدود کمتر از 1 ساعت |
آکرولین | سلولز (کتان {مترجم: یا همان پنبه}) | 1ppm – سوزش شدید 150 ppm – مرگ در حدود 10 دقیقه |
آمونیاک | فرمولاسیون های دارای نیتروژن | 2000 ppm – مرگ در حدود کمتر از 1 ساعت |
تاخیر دهنده های شعله هالوژن های آنتیموان | محصولات تاخیر دهنده در پوشش داخلی | مشکلات معده ای و احتمالا سرطان |
ترجمه شده توسط تیم پلیمرپلاس (Polymerplus.ir)
انتشار مطالب با ذکر نام پلیمرپلاس و لینک این صفحه بلامانع است
مطلب مرتبط: